Jordforbindelse

Jordforbindelsen er årsag til langt de fleste problemer med elektriske hegn!

Et elektrisk hegn fungerer i højere grad som en psykisk barriere end en fysisk barriere, og dyrene lærer at respektere dit elektriske hegn gennem det elektriske chok dyrene oplever, når de kommer i kontakt med hegnet. Derfor er vigtigt at dit elektriske hegn altid afgiver et tilstrækkelig kraftigt stød.

De fleste el-hegn har alene fasen på hegnslinien, og den mest udbredte årsag til utilstrækkelig spænding på hegnet er derfor dårlig jordforbindelse, typisk fordi spændingsgiveren er tilsluttet for få jordspyd.

Test af jordspænding på el-hegn med et voltmeter.Jordforbindelsen er i orden når jordspændingen er under 300V / 0,3kV.

Dette testes med et voltmeter på det yderste jordspyd. Voltmeterets jord / nul forbindes til jorden mindst en meter fra det jordspyd der måles på.

Som hovedregel skal man bruge 1 jordspyd for hver 1 Joule impulsenergi på din spændingsgiver, og normalt ikke flere end 10 jordspyd.

Vær opmærksom på at jordforbindelsens kvalitet kan svinge med årstiden, og det kan derfor være en god idé at måle jordspændingen med jævne mellemrum i løbet af sæsonen. Hvis jorden fx bliver tør, forringes jordens elektriske ledeevne, hvilket svækker jordforbindelsen. Dette fænomen forekommer især på meget sandede lokaliteter. Hård frost i jorden eller et kraftigt snedække reducerer ligeledes jordforbindelsen. Det bedste sted at placere jordspyd er derfor en beskyttet lokalitet, hvor jorden er fugtig året rundt.

Hvis du oplever tilbagevendende problemer med jordforbindelsen på dit el-hegn i løbet af sæsonen, kan du overveje et såkaldt polar-hegn eller et bi-polært hegn, hvor både fase og jord føres rundt i hegnslinien. Konstruktionen er lidt mere kompliceret, men hegnet bliver langt mere pålideligt.

 

Samlinger på hegnslinien

Hestereb samlet med prof. alu-samlestykke, hvilket giver mindst muligt tab af spænding over samlingen.

Dårlige samlinger af hegnstråd, elektrotape og hestereb er en anden udbredt årsag til lav eller kraftigt faldende spænding på hegnslinien.

Man bør fx undgå at samle med en knude på trådene, især når det gælder syntetisk hegnsbånd og hegnsreb, fordi man ikke har sikkerhed for at alle elektrisk ledende tråde herved forbindes. Hvis ikke alle tråde er forbundet, falder spændingen over samlingen og risikoen for gnistoverspring øges. Syntetiske produkter som polytråd og elektrotape tåler ikke gnistoverspring ret længe, da plastikken brændes væk, hvorefter tråden knækker.

 

Hestereb samlet med knude: efter få måneders brug er rebet delvist brændt over.

Vi anbefaler derfor at alle typer tråd og bånd samles med de tilhørende samlestykker. Dette giver dig sikkerhed for at alle elektrisk ledende tråde forbindes ordentligt og spændingsfaldet over samlingen minimeres.  

 

 

Model/varenr.: 902-100200
0 anmeldelser
Galvaniseret jordspyd, længde 2 meter, inklusiv tilslutningsklemme
119,00
( 95,20 )
Model/varenr.: 05/BV4444
0 anmeldelser
Professionelt samleled til 40mm elektrotape / hegnsbånd, 5stk.
43,75
( 35,00 )